Bedrijfsverlamming

Beschikbare bestanden

Geen bestanden geüpload.

Hans Kaashoek woensdag 02 mei 2018 09:42

Heeft u ze al ontmoet? Mensen die al met de figuurlijke pen in de hand zitten om per 25 mei a.s. hun gemeente, bank of verzakeraar een WOB verzoek mbt hun persoonlijke informatie gaan sturen. Niet omdat ze begaan zijn met hun privacy en de bescherming daarvan maar gewoon om te zien hoe het bedrijf met hun vraag omgaat. En als ze dan eindelijke alle informatie hebben ontvangen, graag “vergeten” willen worden. Antwoord geven op zo’n persoonlijk WOB verzoek is voor een organisatie technisch niet moeilijk. Weten wat je hebt, waar het staat en wat de waarde daarvan is, is technisch in enkele dagen te regelen. Ook voor hele grote ongestructureerde informatieverzamelingen. Het is meer de wil en de organisatie om dit te doen. Het betreft vaak “oude” informatie die ergens is opgeslagen en soms letterlijk is achtergelaten. Opslag is goedkoop en morgen is er weer een werkdag.

Heel anders wordt het als een orderneming een WOB verzoek doet mbt alle informatieuitwisseling tussen een andere organisatie en een openbaar lichaam. Want ook informatieuitwisseling valt onder de nieuwe AVG wetgeving. De eerste voorbeelden zijn al bekend, ook in Nederland. Zo vraagt een farmaceut met een wat zwak produktportfolio aan de toezichthouder alle informatieuitwisseling betreffend een nieuw geneesmiddel tussen dat openbaar lichaam en een sterkere collega. De beantwoording van dit verzoek vraagt weken van tijd van allerlei onderzoek- en registratiespecialisten bij de sterkere collega. Want ook in de gereguleerde industrie zijn het nog vaak de medewerkers die de sleutel zijn tot de juiste informatie.

AVG en GDRP drukken ondernemingen met de neus op de feiten. Informatie is een kostbare asset, om te hebben maar zeker ook om goed te ontsluiten en te beheren. Ben u er klaar voor?